Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan Başmüfettiş Bayram Coşkun ile Müfettiş Yardımcısı Aydın Saffet Özkan tarafından yapılan inceleme neticesinde yolsuzluğun yapıldığı belgelendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu da iddiaları inceleyerek gişe memurlarından E.İ., E.Ç., M.E., T.A.’yı cezalandırılmak üzere mahkemeye sevk etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın milyonlarca lira zarara uğradığı ileri sürüldü.
Yılda 3 milyon turist
Yılda yaklaşık 3 milyon turistin ziyaret ettiği Ayasofya Müzesi’nin yıllık geliri 27 milyon liraya ulaşıyor. Bu gelirin önemli bir kısmı (müze kart geliri hariç) müzenin bahçesindeki gişede toplanıyor. İddialara göre bu para trafiği, aylık 900 ile 1100 lira arasında değişen maaşlarla çalışan bazı personelin aklını çeldi. Böyle olunca da akıllara durgunluk veren bir yolsuzluk planı ortaya çıktı.
Yolsuzluğun ortaya çıkması bir yıl öncesine dayanıyor. 2010 yılı yaz aylarında Ayasofya Müze Müdür Yardımcısı Halil Arça tarafından sahte bir bilet tespit edilip tutanak altına alındı. Ardından bakanlık müfettişleri sahte bilet üzerinden soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda ismi geçen personelin iş akdi feshedilerek savcılığa sevk edildi. Ancak yolsuzluğun boyutları tam olarak ortaya çıkarılamadı. Bunun üzerine müze çalışanlarından ismini gizleyen dört-beş kişi savcılığa yolsuzluğun boyutlarını bir bir anlatan ihbar mektupları gönderdi.
Ücretli yerine ücretsiz giriş
Başsavcılığa ulaşan ihbar mektuplarındaki akıl almaz iddialar şöyle:
“Ayasofya Müzesi gişesinde çalışan memurlar E.Ç. ve E.İ. bilet basma yazıcısındaki ‘ücretsiz bilet’ yazısının üstüne para bandı yapıştırdı. Ücretli yazan biletin üstüne bilgisayardan ücretsiz bilet komutunu verdiğinde para bandı ile kapatılan dijital yazıcı çalışmıyor ve böylelikle sisteme ücretsiz, ziyaretçiye ise ücretli bilet basılmış oluyor. Gişe memurları bu sistemi de elektronik sistemi kuran MTM Bilişim Teknolojileri şirketinin çalışanı H.A. yardımıyla öğrendi.
Şirket bu olaydan şüphelenince H.A.’yı müzeden uzaklaştırdı. İlk etapta 300-400 bin liralık vurgun yapıldı. E.Ç., E.İ. ve T.A. bilet yolsuzluğuna devam etti. Burada devletin 2 milyon lira zarara uğradığını bilmekteyim. Aynı işlemi Topkapı Sarayı’ndaki arkadaşlarına da öğrettiler. E.Ç. yıl içinde en az 10 kez Tayland’a giderek tatil yaptı. E.İ. ve H.A.’yı da götürdü. E.İ. banka kredisiyle aldığı evin 60 bin liralık tutarını bir defada kapattı.”
Bu iddialar üzerine Başsavcılık konuyu araştırdı. Yolsuzlukla suçlanan gişe memurları E.İ., E.Ç., M.E. ve T. A. ifade verdi. Zanlılar savcılık ifadelerinde suçlamaları reddetti.
İddianame kabul edildi
Ancak savcılık itirazlara rağmen haklarında dava açılmasını istedi. Mahkeme de zanlılar hakkındaki iddianameyi kabul etti. Gişedeki elektronik sistemi kuran MTM Bilişim Teknolojileri çalışanı H.A. hakkında ise kovuşturmaya gerek görülmedi.
0 yorum:
Yorum Gönder