Featured Video

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Van'da Karadeniz usulü taşımacılık

Van'da Necmettin Direk isimli bir çiftçi, köyün bir tepesinde bulunan evinin önünden, diğer tepedeki tarlasına kadar teleferik çekti.


Van'ın Merkeze bağlı Kurubaş Köyü'nde ikamet eden Necmettin Direk isimli çiftçi, çok uzun zamandır düşündüğü hayalini nihayet gerçekleştirdi. Evi ve tarlası ayrı iki tepede bulunan ve orta kısmı uçurum olan bölge, Direk'i yeni bir alternatif geliştirmeye zorladı. Direk, bir Karadeniz gezisi sayesinde teleferik sistemiyle tanıştı. Karadeniz'deki bilirkişilerle irtibata geçen Necmettin Direk, başlangıç ve bitiş bölgelerine kolonlar kurdu. Daha sonra 14'lük çelik halatlar çekerek dört kişilik bir gondol yapan Direk, bir ton taşıma kapasitesine sahip bir motor ve sanayi elektriği kullanarak teleferik sistemini hayata geçirdi.

Söz konusu teleferik sistemi sayesinde evden tarlaya yarım saat süren yolculuk, bir dakikaya inmiş oldu. Direk, 10-15 yıldır Kurubaş Köyü'ndeki yeni evine taşındığını, daha önce tarlası ve evi arasında gidip gelmekte çok büyük bir zorluk yaşadığını söyledi. Teleferik sisteminin Van'da bir ilk olduğunu anlatan Direk, "Bizim evimiz bir tepede, tarlamız ise karşı tepede. Havadan bakıldığında 300 metrelik bir mesafe bulunuyor.

Yürüyerek ve çevreyi dolaşarak tarlaya gitmemiz, o tepeleri aşmamız ise yarım saatimizi alıyordu. Gerek ben ve gerekse aile efradım oldukça zorlanıyorduk. Teleferik sistemini Van'da geliştirmek için Trabzon ve Rize'de bu işi yapanlarla irtibat kurdum. Evin önüne ve karşı tepeye şiş-beton kolonlar kurduktan sonra, makaralardan 14'lük çelik halatlar geçirdik. Demirden dört kişinin bineceği bir kabin yaptık. Yaklaşık bir ton taşıma kapasiteli motor vasıtasıyla, fren sistemi de olan bir teleferik sistemi oluşturduk. Karşıya geçmek isteyenler kabine biniyor. Bu taraftan sistemi çalıştırıyoruz. Karşıya varınca ise fren sistemini devreye sokuyoruz. Ama inşallah ben daha sonraki zaman diliminde fotosel sistemi takarak otomatik fren sistemini devreye sokacağım" dedi.

Atalarından kalan 20 dönümlük arsasının daha önce sulama sistemi olmadığı için kurak halde olduğunu, içme suyunun bile bulunmadığını da sözlerine ekleyen Direk, "Daha önce buralarda su namına bir şey yoktu. Ben uzun uğraşlar sonucu dört kilometre uzaktan, ayrı ayrı su kaynaklarını birleştirerek 650 metre uzunluğundaki borularla buraya su taşıdım. Şimdi çok berrak ve temiz bir su elde ettik. Bağ ve bahçelerimiz susuz kalmıyor. Dört mevsim her türlü meyve ve sebzenin nimetlerinden faydalanıyoruz" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More